
وقتی صحبت از مقوی ترین و بهترین مرکبات به میدان می آید سلطان مرکبات میوه پوملو در صدر قرار می گیرد اما بسیاری افراد در ایران شناختی از این میوه ندارند. میوه پوملو (دارابی) را به شما معرفی کنیم همچنین خواص و مضرات آن برای سلامتی را برای شما قرار دهیم.
آنچه در ادامه مشاهده خواهید کرد:
- میوه پوملو چیست؟
- پوملو چه طعمی دارد؟
- خواص پوملو در طب سنتی
- طرز تهیه دمنوش پوملو
- مضرات پوملو
- قیمت میوه پوملو چقدر است؟
- نحوه پوست کردن و خوردن پوملو چگونه است؟
- پوملو در بارداری
- عکس میوه ی پوملو
- بهترین نوع پوملو چگونه انتخاب کنیم؟
1. میوه پوملو چیست؟
پوملو (Pummelo, Pomelo or Shaddock) یک میوه استوایی است که بومی جنوب شرقی آسیا است و در بسیاری از نقاط جهان به طور گسترده کشت می شود. از خانواده مرکبات است و به خاطر طعم ترش و اندازه بزرگش معروف است. درخت پوملو که به ارتفاع ۶ تا حداکثر ۱۳ متر می رسد. پوملوها معمولاً گرد یا بیضی شکل هستند و اندازه آنها از کوچک تا بزرگ متغیر است و میوه ای برنگ سبز کم رنگ و گاهی هم زرد با گوشت سفید و به ندرت صورتی و قرمز است. پوست آن بسیار ضخیم و شیرین است قطر میوه آن ۱۵-۳۰ سانتی متر و وزن آن ۵۰۰ گرم تا حداکثر ۹ کیلوگرم می باشد. از این رو به پوملو که دارای بزرگترین میوه از خانواده مرکبات می باشد، سلطان مرکبات ( Citrus Maxima) اطلاق می شود. نام علمی آن Citrus grandis Osbeck (L.) و مترادف های آن Citrus Decumana L. و Aurantium maximam Burm است. ارزش غذایی و میزان کالری دارابی (پوملو) در هر 100 گرم برابر با 350 کالری می باشد. این میوه در برخی از نقاط جهان به عنوان “نارنگی” نیز شناخته می شود، اما این نام مورد پسند پرورش دهندگان و متخصصان صنعت نیست که آن را میوه ای متفاوت می دانند. اغلب از پوملو به عنوان میوه خشک یا کنسانتره برای استفاده در مربا، شربت و سایر محصولات غذایی طبیعی استفاده می شود.
پوملو یکی از سه جز اصلی مادر های مرکبات هست، همه مرکبات از این سه عضو اصلی به وجود اومده اند:
- پوملو
- بالنگ (سیترون)
- نارنگی ترش
به عنوان مثال پرتقال ترش از کراس هیبرید نارنگی و بالنگ به وجود آمده است، و پرتقال شیرین هم از کراس هیبرید پرتقال ترش و پوملو به دست آمده است.
2.میوه پوملو همان گریپ فروت است؟
پوملو و گریپ فروت یکی نیستند. هر دو مرکبات هستند، اما متعلق به گونه های مختلف هستند و ویژگی های متمایزی دارند. پوملو میوه درخت پوملو (Citrus pomelo) است که همانطور که در بخش قبل گفتیم بومی جنوب شرقی آسیا است. شکل آنها گرد یا بیضی است و اندازه آنها از کوچک تا بزرگ متغیر است و قطر آنها تا 8 اینچ (20 سانتی متر) می رسد.

گریپ فروت، از سوی دیگر، میوه درخت گریپ فروت (Citrus paradisi) است که بومی فلوریدا، باهاما و بخش هایی از آمریکای مرکزی و جنوبی است. آنها همچنین گرد یا بیضی شکل هستند و اندازه آنها از کوچک تا بزرگ متغیر است، اما تمایل دارند بزرگتر و کروی تر از پوملوها باشند. گریپ فروت ها معمولا زرد یا سبز، با پوستی صاف و براق و طعمی شیرین هستند.
در حالی که هر دو پوملو و گریپ فروت از نظر مشخصات مرکباتی شبیه به هم هستند، اما تفاوت های مشخصی در اندازه، شکل و طعم خود دارند که آنها را به دو میوه متمایز تبدیل می کند و بطور خیلی ساده گریپ فروت را می توانند ترکیبی از پوملو و پرتغال شیرین تصور کرد.
3.پوملو چه طعمی دارد؟
انواع مختلفی از پوملو وجود دارد و همه آنها از نظر طعم کمی متفاوت هستند. اما بیشتر آنها طعمی شبیه به گریپ فروت دارند، با ترشی شدید، اسیدی تند و شیرینی غالب اما برخلاف گریپ فروت، پوملوها طعم ملایمتری دارند و کمتر تلخ هستند.
4.خواص پوملو برای سلامتی
پوملو که با نام دارابی و حتی کدو ترش هم نیز شناخته می شود، نوعی میوه که خواص دارویی هم دارد که قرن هاست برای درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در اینجا برخی از خواص و فواید بالقوه پوملو برای سلامتی آورده شده است:
1. خواص آنتی اکسیدانی:
پوملو سرشار از آنتی اکسیدان است که به محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو کمک می کند. آنتی اکسیدان ها می توانند به پیشگیری از بیماری های مزمن مانند سرطان، بیماری های قلبی و بیماری های عصبی کمک کنند.
2. خواص ضد التهابی:
پوملو دارای خواص ضد التهابی است که می تواند به کاهش التهاب و درد مرتبط با شرایطی مانند آرتریت و یائسگی کمک کند.
3. سلامت دستگاه گوارش:
پوملو حاوی بروملین است، آنزیمی که می تواند به تجزیه پروتئین و کمک به هضم کمک کند. بروملین همچنین می تواند به تسکین مشکلات گوارشی مانند گاز، نفخ و اسهال کمک کند.
4. خاصیت ضد سرطانی:
نشان داده شده است که پوملو دارای خواص ضد سرطانی است، به طوری که ترکیبات خاصی در میوه قادر به مهار رشد و گسترش سلول های سرطانی هستند.
5. خواص ضد دیابتی:
نشان داده شده است که پوملو دارای خواص ضد دیابتی است، با ترکیبی در میوه به نام کورستین که در مطالعات حیوانی باعث کاهش سطح قند خون می شود.
6. خواص ضد پیری:
نشان داده شده است که پوملو دارای خواص ضد پیری است، با ترکیبات خاصی در میوه، تولید ترکیبات التهابی را که می تواند به پوست و سایر بافت های پیری آسیب برساند، کند می کند.
7. تسکین دردهای قاعدگی:
از پوملو برای تسکین دردهای قاعدگی و سایر علائم مرتبط با قاعدگی استفاده شده است. بروملین موجود در میوه ممکن است به ضخیم شدن پوشش داخلی رحم، کاهش گرفتگی و کاهش جریان خون کمک کند.
8. سلامت دهان و دندان:
پوملو حاوی ویتامین C و سایر مواد معدنی ضروری است که می تواند به محافظت از مینای دندان و ارتقای سلامت کلی دهان کمک کند.
5.خواص دارابی در طب سنتی
همانطور که قول داده بودیم خواص پوملو در طب سنتی را برای شما منتشر کردیم. پاملو یا همان دارابی در طب ایرانی بصورت مصرف تازه میوه پوملو، مربا پوملو، دمنوش پوست پوملو، میوه خشک پاملو نیز استفاده می شود. خواص دارابی (پاملو) در طب سنتی شامل موراد زیر می شود:
- کاهش فشار خون
- تصفیه خون
- کاهش قند با مصرف دمنوش پوست پاملو
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کمک به پیشگیری از بیماری های ویروسی
6.طرز تهیه دمنوش پوملو
همانطور که در بخش قبلی درباره خواص پوملو در طب سنتی گفتیم که این دمنوش می تواند به کاهش قند خون کمک کند در اینجا می خواهیم روش درست کردن دمنوش دارابی یا پوملو را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم
- یک قاشق چایخوری پوست خشک شده پوملو
- یک و نیم لیوان آب
روش تهیه
شما یک و نیم لیوان آب را به همراه یک قاشق چایخوری پوست خشک شده پوملو بگذارید 15 تا 20 دقیقه دم بگذارید و بعد این دمنوش را استفاده کنید. این دمنوش برای کسانی که قند خون بالایی دارد مفید است و برعکس برای کسانی که دچار افت قند خون می شوند اصلا مناسب نیست.
7.مضرات پوملو
مانند بسیاری از میوه های دیگر، پوملو هم دارای مضراتی است ولی عموماً در مصرف به اعتدال بی خطر است. با این حال، برخی از نگرانی های سلامتی بالقوه وجود دارد که باید از آنها آگاه بود:
1. آلرژی:
برخی از افراد ممکن است به پوملو حساسیت داشته باشند که می تواند علائمی مانند کهیر، خارش و مشکل در تنفس را ایجاد کند. اگر بعد از مصرف پوملو علائم آلرژیک را تجربه کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
2. تداخل با داروها:
پوملو ممکن است با برخی داروها از جمله رقیق کننده های خون، داروهای دیابت و داروهای فشار خون تداخل داشته باشد. اگر دارویی مصرف می کنید، مهم است که قبل از مصرف پوملو با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
3. ممکن است باعث ناراحتی معده شود:
پوملو حاوی ترکیبی به نام بروملین است که می تواند باعث ناراحتی معده در برخی افراد شود. اگر بعد از مصرف پاملو دچار درد معده، نفخ یا اسهال شدید، با پزشک خود صحبت کنید.
4. ممکن است با مکمل های گیاهی تداخل داشته باشد:
پوملو ممکن است با برخی از مکمل های گیاهی از جمله گاردنیا، کرن بری، و گونه های ژیمنما تداخل داشته باشد. اگر از مکمل های گیاهی استفاده می کنید، قبل از مصرف پوملو با پزشک خود مشورت کنید.
5. افت فشار خون:
برخی از افراد بعد خوردن پوملو دچار افت فشار می شوند این افراد بهتر است کمتر از این میوه استفاده کنند و در صورت علاقمند بودن به مصرف می توانند آن را با عسل مصرف کنند.
مصرف افراطی میوه پوملو ممکن است باعث تشکیل سنگ کلیه و مثانه شود. به همین دلیل توصیه می شود که از مصرف بی رویه آن خودداری کرده و افرادی که سنگ کلیه دارند نیز نباید از این میوه استفاده کنند
8.قیمت میوه پوملو چقدر است؟
میوه پوملو در ایران جز میوه های گران محسوب می شود و بیشتر در مناطق شمالی از جمله استان مازندران کاشت می شود و قیمت آن در سال 1404 هر عدد حدود 150 هزار تا 300 هزار تومان است.
9.نحوه پوست کردن و خوردن پوملو چگونه است؟

اکثر مردم بعد پوست کردن اولیه پوملو آن را می خورند. اما برای خیلی ها اینگونه مصرف پوملو تلخ است. به طور سنتی پوست آن را مانند پرتقال جدا کرده سپس آن را میل نمائید.
10.پوملو در بارداری
پوملو حاوی مقدار زیادی اسید فولیک است. این اسید یکی از بهترین ها در دوران بارداری محسوب می شود. این ماده نه تنها به مبارزه با آسیب های جنینی کمک می کند، بلکه وجود ویتامین C نیز به تقویت ایمنی کمک می کند و از مادر و کودک در مرحله بارداری محافظت می کند. اما چون شرایط هر فرد با فرد دیگری متفاوت است بهتر است قبل مصرف پوملو با پزشک خود مشورت کنید.
11.عکس میوه ی دارابی



13.بهترین نوع پوملو چگونه انتخاب کنیم؟
هرچه رنگ پوملو به زردی نزدیک باشد شما پوملو شیرین تری خواهید داشت و هرچه بیشتر به رنگ سبز نزدیک باشد طعم ترش آن قالب است. اگر بین دو طیف رنگ بود احتمالا شما پوملو ملسی انتخاب کرده اید.
امیدواریم در این پست به شما کمک کرده باشیم تا بیشتر میوه پوملو را شناخته باشید. شما می توانید با ارسال این پست به دوستان خود هم آنها را با این میوه بسیار مقوی آشنا کنید.
پوملو الکی به عنوان سلطان مرکبات شناخته نمی شود پس حتما یکبار هم شده آن را امتحان کنید.
